Ana SayfaEkonomiHelal ürünlerle ihracat da patlayacak

Helal ürünlerle ihracat da patlayacak

TİM BAŞKANI İSMAİL GÜLLE:

Helal ürünlerle ihracat da patlayacak   

“2021 OCAK-EKİM DÖNEMİ İHRACATIMIZ, YÜZDE 34 ARTIŞLA 181,8 MİLYAR DOLARA ULAŞTI. ÜLKEMİZİN HELAL ÜRETİM VE İHRACAT ALTYAPISINI GELİŞTİREREK, KAZAN-KAZAN MODELİ ÇERÇEVESİNDE FAALİYETLERİMİZİ HIZLANDIRMALIYIZ. BÖYLECE İHRACAT REKORLARI DA DEVAM EDECEK.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) “Müslüman alemi için bir ortak zemin, kültür ve dayanışma ağı oluşturan helal ürünlerin önemi tüm dünyada giderek artmaktadır. Gıdadan turizme, ilaçtan giyime birçok sektörü bünyesinde barındıran helal pazarının büyüklüğü 4 trilyon doları aştı. 2 milyar Müslümanın helal ürünlerine olan talep artışıyla beraber, bu rakamın önümüzdeki 10 yıl içerisinde 7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor” dedi. Dergimize özel röportaj veren İsmail Gülle, “Elbette bu rakamlara ulaşabilmek adına, helal ürün sertifikasyon çalışmalarını daha da hızlandırarak, Müslüman dünyasında iş birliğini artırmalıyız. Ülkemizin helal üretim ve ihracat altyapısını geliştirerek, kazan-kazan modeli çerçevesinde faaliyetlerimizi hızlandırmalıyız. Helal ürün marka algısını, küresel ölçekte daha prestijli bir boyuta taşıyarak Müslüman veya gayrimüslim olmaları fark etmeksizin nihai tüketicilerde güven inşa etmeliyiz. Bunu başardığımız vakit, helal algısı, sadece Müslüman alemi ile sınırlı kalmayacak ve küreselleşerek dünyanın ortak bir değeri haline gelecektir” ifadelerini kullandı. 

“Türkiye’nin bugün, küresel ihracattan yüzde 1’in üzerinde pay alan, üretim ve ihracatta bir üst lige adım atmış ülke olduğunu gururla söylemek isterim. Türk bayrağını bu yıl 229 ülke ve bölgede dalgalandırırken, 187 ülkeye ihracatımızı artırdık.”    

TÜRKİYE’YE TEVECCÜH 

Dergimize özel açıklamalarda bulunan İsmail Gülle; genel ekonomi, pandemi ve ihracatla ilgili yaşanan süreçleri ve beklentileri şu şekilde özetledi:

Dünyanın belki de yüz yılda bir karşılaşabileceği bu tür bir salgın süreci, oldukça dikkat gerektiren ve kendi içerisinde dinamikleri olan bir dönemdi. Dünyada globalleşme eğilimi giderek azalırken, bölgeselleşme ve yakından tedarik eğilimleri hız kazandı, tek seferde toplu ve büyük siparişler yerine, daha yakın bölgelerden, daha küçük hacimde ve parçalı siparişler giderek daha da tercih edilir hale geldi. Dünya bu süreci yönetmeye ve alışmaya çalışıyor. Pandemi sonrasında çok yoğun ve ciddi bir taleple karşı karşıya kaldık. Katıldığımız fuarlarda da gördüğümüz, tedarik zincirini koparmadığımız ve ilişkilerimizi, üretimimizi siparişlerimizi aksatmadığımız için bugün Türkiye’ye karşı teveccühle karşı karşıyayız. Bunu fuarlarımızda da ticaret heyetlerimizde de yaptığımız görüşmelerde görüyoruz. Pandemide ihracatçılarımız topyekün bir mücadeleyle; her koşulda ihracatın sürmesini sağladılar. Ülkemizdeki 100 bin ihracatçının çatı kuruluşu olarak bizler bu dönemde elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik. Pandemi döneminde üretime, ihracata ara vermedik. İşlerimizi dijital platformlara taşıdık, birçok ilki yine bu dönemde gerçekleştirdik. İlk sanal fuar, ilk sanal ticaret heyeti, ilk sanal yarışma ve ilk sanal ödül törenini hayata geçirdik. Toplamda 73 ülkede 97 sanal ticaret heyetiyle başarıyla gerçekleştirdik. Sanal platformlarda sabahları Uzak Doğu’daki, akşamları Latin Amerika’daki müşterilerimizle görüşerek, günler haftalar geçirdik. Bu gayretlerimizin meyvelerini topluyoruz. Her bir sektörümüzde, ihraç mallarımıza talep artarken Türkiye markası daha da güçleniyor.

GÜVENİLİR TEDARİKÇİ 

Türkiye pandeminin zorlu şartlarında üretim ve ihracatı aksatmayarak, alternatif çözümler üreterek güvenilir üretici olarak öne çıktı. Krizde önemli fırsatlar yakaladık ve bunları çok iyi değerlendirdik. Avrupa başta olmak üzere kısıtlamaların uzatıldığı veya artırıldığı aylarda ihracatımızdaki artış, ülkemizin artık tedarikte güvenli bir liman olduğunun göstergesi oldu. Çünkü tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntılar neticesinde ithalatçı ülkeler, tedarikte tek kaynağa bağımlılığın olumsuzluklarını tecrübe etti ve yeni arayışa girdi. Dünya artık tek bir bölgeden, tek bir fabrikadan çıkan ürünlere bağımlı olamayacağının farkında. Tedarik krizinin zirve yaptığı anlarda, ülkemiz alternatif bir güvenilir tedarikçi olarak öne çıktı. Bu da ihracat rakamlarımıza yansıdı. 2021 Ekim ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 20,2’lik artışla, 20,8 milyar dolar oldu. Bu rakamla beraber, tarihimizin en yüksek aylık ihracat rekoruna imza atarken, 20 milyar dolar sınırını aşarak, ihracatta yeni bir lige çıktığımızı tescilledik. 2021’i asla unutmayacağız. İçerisinde pek çok başarıların, hikayelerin olduğu bir yıl. Dünyada tedarik zinciri koptu, ama Allah’a şükür biz koparmadık. Biz bunu koparmadığımız için dünya bu süreci iyi yönetemediği için bugün çok farklı bir tabloyla karşı karşıyayız. Önce navlun daha sonra ham madde bugün de enerjide yaşadığımız küresel kriz, dünyada artık yeni maliyetlemenin, yeni üretim merkezlerinin ve yeni bir tedarik zincirinin kurulacağını söylüyor. Türkiye, bunlardan bir tanesi ve biz, Allah’a çok şükür ki bunu iyi değerlendirdik ve bugün ülkemiz için Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için konulan hedefleri birer birer tutturarak gidiyoruz.

“Ülkemiz, pandeminin zorlu şartlarında üretim ve ihracatı aksatmayarak, alternatif çözümler üreterek güvenilir üretici oldu. İnşallah 2026’da, 5 sene gibi kısa bir sürede 300 milyar dolara ulaşacağız. Rüzgârı doğru yönetebilirsek hedefe ulaşabiliriz”

‘FAZLA VEREN’ ÜLKE

Bizim hep söylediğimiz bir sloganımız var; ‘Dış ticaret fazlası veren Türkiye’. Geçen ay ihracatın ithalatı karşılaması yüzde 93’e geldi. İnşallah bunu sene ya da önümüzdeki sene bu ihracat artışımızı devam ettirerek dengelemek, daha sonra da fazlasını vermek. Bağımsızlığı almamızın 100’üncü yılında bu ülkenin ekonomik bağımsızlığını da dış ticaret fazlası verdiğimiz zaman gerçekleştireceğiz, bununla taçlandıracağız. 2021 Ocak-Ekim dönemi ihracatımız  yüzde 34 artışla 181,8 milyar dolara ulaştı. Son 12 ayın 10’unda ihracat rekorları kırdık. Türkiye’nin bugün, küresel ihracattan yüzde 1’in üzerinde pay alan, üretim ve ihracatta bir üst lige adım atmış ülke olduğunu gururla söylemek isterim. Türk bayrağını bu yıl 229 ülke ve bölgede dalgalandırırken, 187 ülkeye ihracatımızı artırdık. İhracat yapan firma sayımız da 10 ayda 87 bin 268 oldu. 15 bin 141 firmamız ‘ihracata merhaba’ dedi. Türkiye tekstil ve hazırgiyim sektörlerinde dünyanın önde gelen üreticilerinden biri konumunda. Savunma sanayimizde yapılan atılımlar tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Türk mücevheri dünyada prestij anlamına geliyor. Fındık sektöründe lideriz, zeytin ve zeytinyağı sektöründe dünyanın en kaliteli ürünlerine sahip ülkeler arasındayız. Kimyevi maddeler, çelik, elektrik-elektronik sektörlerinde önemli başarılar kaydediyoruz.

Beş yılda hedef 300 MİLYAR $

TİM Başkanı İsmail Gülle, “2021 yılını, hedefin üzerinde inşallah çok güzel bir yerde kapatacağz. 220 milyar dolara doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Görünen o ki bu tempoyu devam ettiğimiz takdirde, 2023 yılının 242 milyar dolar olan OVP, ihracat hedefini de, 2022 yılında gerçekleştireceğiz. Bunun büyük ölçeğini ve yolunu inşallah bu sene almış olacağız. Artık Türkiye’nin ihracat kapasitesi hacmi aylık 20 milyar dolar ve üzeridir. İnşallah 2026’da, 5 sene gibi kısa bir sürede 300 milyar dolara ulaşacağız. Bölgesel iş birliği çalışmalarımızı hızlandırmamız oldukça önem arz ediyor. Ayrıca lojistik altyapı yatırımlarına ağırlık vererek, lojistik süreçlerini en verimli noktaya taşımalıyız. Katma değer oluşturacak yatırımlara hız vererek, kilogram başı ihracat değerimizi artırmalıyız. İhracatımızın yıllık tonajı 172 milyona ulaştı ve 300 milyar dolar ihracat hedefimize ulaştığımız noktada tonaj hacminin de 250 milyon tona çıkmasını bekliyoruz. Firmalarımızın sipariş defterleri, yoğun bir talep olduğunu gösteriyor. Bunun için hem üretim kapasitemiz hem de lojistik altyapımız ile yarınlara şimdiden hazırlanmamız gerekiyor. İhracatçımız küresel piyasalarda güzel bir rüzgâr yakaladı, bu rüzgârı doğru yönetebilirsek tüm hedeflerimize ulaşabiliriz” dedi. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

En Popüler

Son Yorumlar