Ana SayfaDünyaTürkiye ve Malezya iş birliği büyüyecek

Türkiye ve Malezya iş birliği büyüyecek

PANDEMİDE ENGELLERİ BİRLİKTE AŞACAĞIZ

Türkiye ve Malezya iş birliği büyüyecek

Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu Başkanı Rosmizah Mat Jusoh, “Ocak-Eylül 2021 döneminde toplam ticaret hacmimiz 1,68 milyar dolardan 2,83 milyar dolara yükseldi. Her iki taraftan şirketler uzun dönem ticari ilişkiler kurmak adına ciddi biçimde teşvik edildi” dedi.

“Malezyalılar için Türkiye yalnızca gezilecek görülecek, yemekleriyle ünlü ülke değil. Türkiye aynı zamanda Malezyalılara işlerini uluslararası alanda genişletmelerinde olağanüstü iş fırsatları sunan bir ülke. Malezyalı işletmeler Türkiye’yi bir kapı olarak görüyor.”

Türkiye ve Malezya arasındaki ticari ilişkiler on yıllardır son derece olumlu bir şekilde devam ediyor. Genel olarak ticaret mükemmel bir seviyeye doğru hızlıca yükselirken, iki ülke arasında 1 Ağustos 2015 tarihinde yapılan serbest ticaret anlaşması ticaret performansına ciddi katkı sağladı.

Stratejik olarak iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkilerin rekabetçi ticaretten ziyade tamamlayıcı ticarete yakın olduğunu gözlemledik. İhracat ve ithalatımızın çoğunluğunun piyasalarımızın ihtiyaçlarını tamamlayacak nitelikte ürünlerden oluşması da bu tespitin doğru olduğunu gösteriyor. Ticaret değeri Malezya lehine olsa da Türkiye’ye ihraç edilen ürünlerin çoğu Türk üreticilerin yurtiçi satış ve ihracat için ihtiyaç duyduğu ara ürünlerden meydana geliyor. Yine aynı şekilde Malezya Türkiye’den kendi yerel sektörlerinin ve tüketicilerinin talebini karşılamak için gerekli hammadde ve bitmiş ürün ithal ediyor.

Küresel ekonomik şartların belirsizliğine ve COVID-19 pandemisine rağmen Malezya ve Türkiye arasındaki ikili ticaret pozitif bir büyüme kaydetmeye devam ediyor.

Ocak-Eylül 2021 döneminde toplam ticaret hacmimiz 1,68 milyar dolardan 2,83 milyar dolara yükselerek %72,8’lik bir artış gösterdi. Her iki taraftan şirketler uzun dönem ticari ilişkiler kurmak adına pazarlama ve tanıtım çalışmalarını yoğunlaştırmaları yönünde ciddi biçimde teşvik edildi.

Dergimize röportaj veren Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu Başkanı Rosmizah Mat Jusoh, sorularımıza şöyle cevap verdi:

-Malezya güçlü ekonomisiyle bölgenin ve İslam dünyasının önemli ülkelerden biri. Aynı zamanda İslami finans sisteminde de dünyanın önde gelen ülkeleri arasında. Malezya ekonomisindeki gelişmeleri bizim için değerlendirebilir misiniz?

-Malezya’nın İslami finanstaki deneyimi sayesinde diğer İslam ülkeleri bize danışarak uzmanlığımızdan faydalanabilirler. Genel olarak İslami finans Malezya ekonomisinin güçlü desteklerinden biridir.

-Malezya’da farklı milliyetlerden ve dinlerden insanlar barış içinde birlikte yaşıyor. Diğer bir deyişle çok kültürlü ve çok dinli bir toplumsunuz. Bu konuda sırrınız nedir?

-Toplumumuzun barış içinde yaşamasına karşılıklı saygı ve hoşgörüye elverişli ortamın mevcut oluşunun katkı sağladığını düşünüyorum.

-Malezyalı şirketler son yıllarda Türkiye’ye büyük ilgi göstermeye ve yatırım yapmaya başladılar. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Malezyalılar için Türkiye yalnızca Türk dizileriyle, tarihi yerleri, gezilecek görülecek şahane yerleri ve lezzetli yemekleriyle ünlü değil. Türkiye aynı zamanda Malezyalılara işlerini uluslararası alanda genişletmelerinde olağanüstü iş fırsatları sunan bir ülke. Malezyalı işletmeler Türkiye’yi başta Avrupa olmak üzere çevresindeki bölgelere açılan bir kapı olarak görüyor.

– Türk halkı Malezya halkına sempati duyuyor. Hatta geçtiğimiz yıllarda Türkiye’yi ziyaret eden Malezyalıların ve Malezya’yı ziyaret eden Türklerin sayısı giderek arttı. Türk halkına iletmek istediğiniz mesajınız nedir?

– Bu gelişmeden gayet memnunuz ve daha fazla Malezyalının Türkiye’yi, daha fazla Türkün de Malezya’yı ziyaret etmesini teşvik etmek isteriz. Ayrıca Türk halkının da Malezya hakkında bilgilenmeye ve ülkemizi keşfetmeye davet ediyoruz. Şehir hayatından ihtişamlı tropik alanlara kadar birçok değer sunuyoruz.

-Sayın …., uluslararası ekonomi/finans ve kültür dergisi Halal Business World aracılığıyla Türkiye hükümetine ve/veya Türk halkına iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

N/A

7. Türkiye ve Malezya arasındaki ikili ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik çok sayıda fırsat olduğuna inanıyoruz. Çok sayıda sektör, alan ve ürün mevcut. Malezya ve Türkiye arasındaki ticari entegrasyon için en büyük potansiyeli hangi sektörlerde görüyorsunuz?

Özellikle tüketim pazarında yer alan ve Malezya ve çevresinde başarılı olabilecek çok sayıda Türk markası var. Türk şirketlerinin bu pazara öncelik vermelerini ve bölgede ticari faaliyetlere atılmalarını öneriyoruz. Malezya için ise MATRADE İstanbul her iki ülke arasındaki ticari ilişkileri kolaylaştırmaya her zaman hazır.

Güçlü bir ülke markasıyla Türk ürünlerinin Malezya’ya yerleştirilmesi zor olmayacaktır.

Ayrıca, Malezya Türkiye’ye kıyasla daha küçük bir piyasa. Türkiye piyasasının yalnızca üçte biri büyüklüğe sahibiz. Deneyim ve gözlemlerimize göre Malezya’da yatırım yapmak için değerlendirilmesi gereken iki önemli nokta var. Birincisi hammadde kaynaklarına daha yakın olmak, ikincisi ise Malezya’yı 680 milyonu aşkın nüfusuyla Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ülkelerinde daha büyük bir pazara açılan bir kapı olarak kullanmak.

Talep açısından da demir çelik, makine ve ekipman endüstrisinden pahalı ve büyük ürünlerin yanı sıra Malezyalı tüketicilerin ilgisinin arttığı alanlardan biri de yaşam tarzı tüketim ürünleri.

8. Malezya’nın endüstriyel ve ticari sektörlerindeki hızlı gelişimin ardındaki faktörler nelerdir?

N/A

9. Hükümet İstanbul’u bir finans merkezi haline getirmek için uzun zamandır çalışıyor. Sizce İstanbul aynı zamanda İslami finans merkezi haline de gelebilir mi?

N/A

10. Türkiye için planlarınız neler?

Ulusal Ticaret Geliştirme Kurumu MATRADE İstanbul olarak Malezya ürün ve hizmetlerini Türkiye’de tanıtmaya devam edeceğiz. 2022 için gerek fiziksel gerek sanal ortamda çeşitli program ve faaliyet planlarımız mevcut. Ayrıca Türkiye’de tüm ilgili taraflara ulaşarak ticaret hacmini artırmak ve 5 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak yolunda birlikte çalışmayı hedefliyoruz.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

En Popüler

Son Yorumlar